Jarnon PATAKUKKO

Jotta niille sirreille jotka avannosta noukitaan ylös olisi jotain käyttöä, kannattaa muistaa vanha ohje, jolla noista pikku vintiöistä saa aikaan maukasta murkinaa. Suurimmat pilkkisaaliit kannattaa ilman muuta esimerkikiksi paistaa, tai valmistaa ne jotenkin muuten syötäväksi. Näistä pienemmistä taas kehkeytyy mukavaa mössöä vaikkapa leivän päälle jos omaa edes hiukan viitseliäisyyttä. Ainekset patakukkoon ovat :

 

Pikku pussillinen pienehköjä pilkkikaloja (kiisket voi jättää suosiolla putsaamatta. Niiden limai-

suus ja piikkisyys hankaloittaa prosessia huomattavasti.) - sopiva määrä on ehkä n. 1,5 - 2 kiloa

Sian kylkeä, jossa nahka, noin parisataa grammaa.

Mausteita: Suolaa maun mukaan. Muita: esimerkiksi mustapippuri ja tilli. (Sipulia en ole kokeil-

lut, voisi sopia hyvinkin )

Pari nokaretta voita.

 

Valmistus:

Perataan kalat, eli suomustetaan , suolet ja evät poistetaan, päät katkaistaan. Huuhdellaan hyvin. Lisätään maun mukaan suolaa kalojen pinnalle ja laitetaan kalat hetkeksi vaikkapa jääkaappiin.

Seuraavaksi irrotetaan sian kylkipaloista nahat. Rasvakerros jätetään nahkaan kiinni. Myös mahdolliset luut irrotetaan. Jäljelle jäävä rraswainen liha paloitellaan pienehköiksi paloiksi. Liha leikataan poikkisyyhyn, jotta se olisi valmiina mureaa. Paistinpannu kuumennetaan ja voidellaan sen kuumennettua nahkapalalla. Sitten vaan lihat pannuun ja tiristellään ne mukavan ruskeiksi. Suolaa voi taas lisätä sopivaksi katsomansa määrän.

Seuraavaksi ladotaan vuorotellen kaloja ja lihoja uunivuokaan. Paistinpannuun jääneen ruskean tiristyksen voi huuhdella vähäisellä määrällä vettä ja kiehuttamalla nestettä hieman hellalla kalojen ja lihan seuraksi vuokaan. Mahdolliset mausteet lisätään myös tässä vaiheessa. Sitten vain valmiin ladonnan pinnalle muutama voinokare ja nahkapalat. Uuni on touhuillessa ehtinyt lämmetä mukavasti vähän alle 150-asteiseksi, eli kansi padan päälle ja komeus uuniin !

Paistoaikaa kannattaa pitkittää. Jopa seitsemän tunnin kypsennys takaa parhaan lopputuloksen. Kalojen ruotojen ja selkärangan pehmeneminen vaativat paljon aikaa. Jos nestettä tuntuu olevan padassa liikaa, kannattaa kantta välillä hieman raottaa. Paiston loppuessa tulee nesteen olla imeytynyt seokseen.

Tämän padan hienous on se, että myös ruodot ja selkärangat käytetään hyväksi. Taatusti kalsiumpitoista ! Mössö hakkaa tonnikalan aivan kevyesti eikä ole hinnalla pilattua . Eli lisää kasa voileivälle tai ihan mihin haluat ja nauti. Sianliha lisää pataan makua ja mureutta, mutta mahdollisesti pelkkä voi riittää - kokeilemallahan se selviää. Kesän onkikalat ovat tietenkin myös käyttökelpoisia. Paranna kalavesiä ja tee hyvää ruokaa !

Säilytetään jääkaapissa. Bon appetit !

 

Jarno Nevalainen

 

KÄÄNNÄ

alku 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11