Olipa kerran - pikkubilsari!

Pikkubilsari, tuo kaikkien rakastama biologian opiskelijan alalaji, on etupäässä pieni, suloinen, älykäs ja ahkera - sekä opiskelemaan että juhlimaan. Toistaiseksi vain harvat ovat huomanneet itsessään pikkubilsarin ominaisuuksia, mutta kukapa ei olisi kuullut luentosalissa pikkubilsarien somaa ja seurallista kihertelyä tai törmännyt Fredalla eksyneeseen ilmoitustaulun etsijään. Mikäli lukija tuntee olonsa niin paljon pikkubilsariksi, että on tunnistavinaan itsensä tästä jutusta, on se mitä luultavimmin vain hänen liioittelevan mielikuvituksensa tuotetta, sillä nämä pikkubilsarien elämästä arkistoidut palaset on vedenpitävästi tuotettu yleisellä satunnaisotannalla haastateltujen bilsarien aivolohkoissa, kaikkia tieteen saavutuksia kunnioittaen. Nimettömänä pysyttelevä osa-aikapikkubilsari haastatteli pieniä, keskikokoisia ja isoja bilsareita mielenkiintoisesta ja ajankohtaisesta pikkubilsari-ilmiöstä:

Pikkubilsarin elämä on täynnä ihmeitä, joiden määrää isompien bilsarien on vaikea edes kuvitella. Yksi pikkubilsarin vakiokysymyksistä kaikkitietäville isoille bilsareille on: "Mitä mä teen tälle tenttikuorelle? Laitanko mä sen tähän laatikkoon?" Toisinaan pikkubilsari myös ihmettelee luennolla, miksi hänellä on aina kiire muistiinpanojen teossa. Jotkut silminnäkijät epäilevät sen johtuvan pikkubilsarin tavasta piirtää luennoilla esitetyt Campbellin kuvat useaan kertaan neliväripiirustuksina luentolehtiöön sekä tavasta siinä sivussa tekstittää samat kuvat myös kirjan sivuille. Pikkubilsarillahan on aina ja kaikkialla oma kultainen Campbellinsä mukana.

Opiskelu onkin pikkubilsarista hauskaa, joskus jopa niin hauskaa, että luennoitsijat muuttuvat kummallisiksi ja alkavat saada selviä allergiaoireita pikkubilsarin ihastuttavasta kikatuksesta luennoilla. Varsinkin tilaston demoissa on huomattu pikkubilsarien virkistyvän selvästi. On jopa epäilty pikkubilsarien yleisemminkin aiheuttavan sekaannusta sekä pahennusta luennoilla, varsinkin esiintyessään laumoissa, mikä on lajille enemmän kuin tyypillistä. Eräskin luennoitsija erehtyi pitämään pikkubilsareita tämän vaarattoman kikatustaipumuksen johdosta kykemättöminä opiskelemaan ekologisia tutkimusmenetelmiä ennen kuin koko kurssi oli ehtinyt edes alkaa. Julmasti pois ajetut opinhaluiset ja elämäniloiset pikkubilsarit pahoittivat kovasti mielensä, mutta saattavat yrittää kurssille ensi vuonna uudestaan keskikokoisiksi bilsareiksi naamioituneina.

Kemian luennoilla tämä sympaattisen lajiutumisen tuote tarjoaa mielellään kanssaopiskelijoille elämyksellistä oheisopetusta, kuten eräänkin kerran hyönteisten lajintuntemuksen osalta, kun pikkubilsarin kotisirkka oli opinhaluisena lähtenyt villapaitaan kiinnittyneenä mukaan luennoille. Kiljahdettuaan maagiset muistisanat "IIIIK, APUA, APUA!" lähes kaikki sirkan yllättäen kesken luennon nähneet tuntisivat sen milloin tahansa uudestaan - näin elävää oppimiskokemusta harvoin lajintuntemuskursseillakaan tarjoutuu.

Erityisen monitaitoisen ja elinkykyisen alalajin vapaa-ajan käytöksestä on lukuisia havaintoja. Ongelmatilanteissa, kuten nälän yllättäessä keskellä yötä ei pikkubilsari ole uusavuton. Kaalikeitto vain kiehumaan hellalle ja kauniita unia näkemään, ja uusi oivallinen ekosavukone, joka tekee kaikki maailman ekokeksijät kateudesta vihreiksi, on keksitty ja todella tehokkaaksi todettu. Hiukan pohdintaa vaatii vielä palaneen kaalin hajun poistaminen savustetuista tiloista, mutta siitä tuskin muodostuu kompastuskiveä tälle tulevaisuuden show-bisneksen hämäryyttä loistavalle helmelle.

Kerran reipas pikkubilsari heräsi myös ainejärjestönsä hallituksenvaihtosaunaillan ja hyvin nukutun yön jälkeen Lillukan herttaisesta vessasta, jalat kohti kattoa, pää patterin välissä, hiestä märkänä ja toppatakki päällä. On myös huhuttu, että jotkut pikkubilsarit olisivat saaneet kumottua viinipullollisen kurkkuihinsa täpötäydessä luentosalissa, mutta yleisesti pidetään epätodennäköisenä, että useampikaan pikkubilsari yhdessä kykenisi juomaan kokonaisen pullollisen alkoholijuomaa.

Ainejärjestönsä pikkujouluissa pikkubilsari joutui tuuraamaan joulupukkia, jälleen kerran tuhoisin ja vielä pitkälle seuraavaan päivään ulottuvin seurauksin. Mutta mikään mahti maailmassa ei voinut kuitenkaan estää urhoollista sankaria osallistumasta vatsakipua ja päänsärkyä lievittävään kastemadon aukaisuun kukonlaulun aikaan seuraavana aamuna. Toisten pikkubilsarien on havaittu pikkujouluissa organisoivan pullonkorkkien keräystä metallin kierrättämiseksi, sillä totta kai pikkubilsari pelastaa maailmaa aina kun se vain on mahdollista. Kenties joulupukin esimerkin innoittamina on monien pikkubilsaripoikien jo aikaisin keväällä huomattu kasvattelevan partaa ensi joulua - ja etenkin pikkujoulua varten.

Nuoskalumen aikaan on huomattu pikkubilsarien epäilyttävien öisten harrastusten lisääntyneen mm. lumieläinten rakentamisella. Tällä saattaa olla joitakin salaperäisiä yhteyksiä otusten talviseen ja öiseen mäenlaskuinnostukseen, jonka esimerkkinä lienee tosin myös isompien bilsarien voitokas osallistuminen Rinneriehaan. Joskus harvoin on nähty pikkubilsareita myös pilkkimässä, vielä harvemmin puhumassa kalajuttuja.

Kevään korvalla pikkubilsarin alkaa tehdä kovasti mieli etelään, ja mikäpä olisikaan suloisempi näky kuin pieni parvi pikkubilsareita Teneriffalla bongaamassa elämänpinnoja. Kaikkien pikkubilsarien lintutuntemuksesta ei kyllä ole pelkästään positiivista kerrottavaa, mutta tässä mukavassa pikkubilsarijutussa jätämme ikävyydet unholaan.

Ilmassa on ollut epäilyksiä siitä, että pikkubilsarit eivät kenties muuttuisikaan tänä syksynä keskikokoisiksi tai isoiksi bilsareiksi, ja onkin ajateltu, että pikkubilsari-ilmiö on niin ainutlaatuinen ja bilsarien diversiteetiä lisäävä, että on päätetty antaa pikkubilsarien pysyä vastaisuudessakin pikkubilsareina ja kastaa tämän syksyn uudet fuksit minibilsareiksi.

 

Elina Lehtinen yhteistyössa Elsa Rintalan sanakäänteiden kanssa

 

KÄÄNNÄ SIIVU

 

 

alku 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11