Radikaali

Fuksi-info

Tämä tekstin tarkoitus ei ole ohjata teitä opinnoissa, vaan kaikessa siinä sivussa tapahtuvassa. Opintoja koskien löytyy koko pataljoona erilaisia tietolähteitä, kuten opinto-opas, tutorit, koulutussuunnitelijat ja niin edelleen. Tässä on tarkoitus kertoa siitä, mitä mahdollisuuksia opiskelijaelämän piristämiseksi opintojen lomassa Radikaali tarjoaa.

Mikä Radikaali on?

Radikaali – eli virallisesti Jyväskylän yliopiston kemistit ry – on kemian opiskelijoiden oma ainejärjestö. Jos Radikaalin toimintaa pitäisi kuvata yhdellä lauseella, niin se varmaankin olisi että Radikaali tekee kemian opiskelijoiden elämästä mukavampaa. Kaikki fuksit tulevat Alkukeitoksen (kemian opinnot aloittava reilun viikon mittainen kurssi) aikana jollakin tavalla törmäämään Radikaalin toimintaan. Toimintamme näkyvin puoli on erilaisten tapahtumien – bileiden, saunailtojen ja muun sellaisen – järjestäminen. Tämä ei kuitenkaan ole kaikki mitä Radikaali tekee. Radikaali on muun muassa aktiivisesti yhteydessä kemian laitoksen henkilökuntaan ja tuo laitoksen johdon tekemiin päätöksiin opiskelijoiden näkökantaa. Radikaali myös hankkii labratakkeja ja suojalaseja, joita se heti ensimmäisten päivien aikana välittää opiskelijoille. Suuri osa Radikaalin toiminnasta kuitenkin keskittyy opiskelijoiden vapaa-aikaan. Tarjoamme erilaisissa tapahtumissa mahdollisuuden tutustua toisiin opiskelijoihin ja pitää hauskaa myös koulun ulkopuolella.

Radikaalin koppi

Radikaalin rakas koppi sijaitsee Ylistön kirjastorakennuksen alimmassa kerroksessa (YK135). Kopin tarkoituksena on tarjota opiskelijoille paikka rentoutua, ennen luentoja, niiden jälkeen ja niiden välissä. Yleensä kopilla istutaan, kerrotaan huonoja juttuja kovaan ääneen, pelataan korttia kovaan ääneen ja keskitytään kovaan ääneen muuhun kuin opiskeluun. Kopilta kantautuva meteli ohjaa sinut paikalle vähän kauempaakin ja sisään kannattaa astua rohkeasti – juttuihin pääsee kyllä nopeasti mukaan, vaikka aluksi paikka saattaakin tuntua pelottavalta. Kopilla on myös kahvinkeitin, jonka anti on jo vähintäänkin riittävä syy tulla käymään ja Radikaalin päivystys on joka kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona klo 11.45 – 12.45, jonka aikana on mahdollista ostaa labratakkeja, suojalaseja, haalarimerkkejä, laulukirjoja ja jäsenyyksiä.

Kemian laitoksen tiedotus

Kemian laitoksen opiskelijoilla on käytössä radikaali -sähköpostilista, johon saapuvat tapahtumailmoitukset sekä muu opiskelijoille oleellinen informaatio. Sähköpostilista on periaatteessa vain ohjelma, joka uudelleenohjaa listalle lähetetyn sähköpostin jokaisen listaan kuuluvan sähköpostilaatikkoon. Radikaali -listalle voi liittyä täyttämällä lomakkeen. Liittyminen on erittäin suositeltavaa kaikille opiskelijoille. Listalle lähetetään viikoittain ja kuukausittain tiedote, joka kokoaa kunkin ajan olennaisia tapahtumia.

YLISTÖ Survontie 9

NSC

 • Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta
 • Nanoscience Center
 • YA Ambiotica, YAA, YAB, YAC

 • Bio- ja ympäristötieteiden laitos
 • YE, YF, YO

 • Kemian laitos
 • Vierasasunnot
 • YFL Fysiikan laitos

 • Ravintola Ylistö
 • YK

 • Avoimen tiedon keskus
 • Ylistönrinteen kirjasto
 • Kahvila Kvarkki
 • YS

 • Kiihdytinlaboratorio
 • YSK

 • Soveltava kemia
 • Miksi tapahtumiin kannattaa osallistua?

  Yliopistouran alussa suurin osa fukseista on juuri muuttanut Jyväskylään eikä välttämättä tunne kaupungista ketään. Moni on myös muuttanut juuri ensi kertaa omilleen. Nyt on siis hyvä tilaisuus tutustua kanssaopiskelijoihinne. He ovat aivan samassa elämäntilanteessa kuin tekin.

  Suuri osa teistä on nyt tekemisissä ihmisten kanssa joista tulee teidän parhaita ystäviänne tuleviksi vuosiksi ja miksei koko loppuelämäksi. Ja vaikka teillä olisi valmiiksi jo riittävän laaja kaveripiiri yliopiston ulkopuolella, niin voimme luvata, että syömässä on hauskempaa kun ei tarvitse istua yksin ja että porukalla on paljon hauskempaa tehdä laskuharjoituksia; vähintäänkin sen takia, että jos kymmenen ihmistä ei tajua samaa asiaa, et tunne itseäsi ollenkaan niin tyhmäksi. Aamulla on paljon suurempi motivaatio lähteä polkemaan räntäsateeseen, kun ainoa syy tulla koululle ei ole vain luennot, vaan myös kavereiden näkeminen. Eikä se Kortepohjan solu tai edes yksiö Kuokkalassa ole niin viihtyisä, että siellä kaikkea vapaa-aikaansa haluaisi viettää.

  Radikaali tarjoaa sosialisointiin hyvät mahdollisuudet saunailloissa ja muissa tapahtumissa. Näistä ensimmäinen – Uusien ilta – pidetään hyvin pian koulun alettua. Moni yliopistouraansa aloittava ei ole ollut aiemmin kova bilettäjä, eikä tule koskaan olemaankaan – eikä tarvitsekaan. Missään Radikaalin tapahtumassa ei ole pakko juoda alkoholia. Kaikissa tapahtumissa on porukkaa täysin selvänä, joskus enemmistökin ja heillä on aivan yhtä hauskaa kuin muilla. Pääpaino missään tapahtumassa (no, ehkä pari poikkeusta tähän on) ei ole viinalla läträämisessä, vaan siinä että päästään pitämään hauskaa – kuten sen kukin itse määrittelee – hyvässä porukassa. Myöskään ammattibilettäjien ei tarvitse huolestua, kyllä teillekin paikkanne Radikaalin riveissä on.

  Elämä yliopistossa on paljon hauskempaa, kun aamulla kouluun haluaa lähteä ajoissa ja siellä viihtyy vielä pitkään luentojen jälkeen vain sen takia, että näkee kavereitansa. Perjantai-illat ovat paljon mukavampia, kun on kavereita, joille voi soittaa ja lähteä tekemään, mitä nyt sitten ikinä haluaakaan tehdä perjantai-iltana. Aivan itsestään kaverit eivät kuitenkaan elämään ilmesty, mutta opiskelujen alku on ehkä elämäsi helpoin tilaisuus saada ystäviä.

  Fuksivuoden tapahtumia

  Alla oleva lista ei todellakaan kata kaikkia vuoden tapahtumia, mutta tähän on listattu perinteikkäämpiä kohokohtia, joiden takana on eniten historian havinaa ja kohtuuttomiksi kasvaneita legendoja. Näiden lisäksi vuoden mittaan on monenmoista saunailtaa ja pienempää tapahtumaa.

  Fuksiaiset

  Fuksiaiset ovat tapahtuma, josta yhdenkään fuksin ei kannata jäädä paitsi. Järjestävään porukkaan pääsee mukaan fuksivuoden jälkeen, mutta itse suoritusta pääsee toteuttamaan vain fuksivuonna, joten ainakin kaikille kemialle jämähtäville tämä on ainoa tilaisuus päästä mukaan. Kitkerä on ollut se katumus niiden osalta, jotka eivät omana fuksivuonnaan fuksiaisiin osallistuneet. Kyseessä on siis leikkimielinen kisa, jossa porukka jaetaan ryhmiin, jotka ryhmävetäjien johdolla kiertävät rasteja Jyväskylän yläkaupungilla ja lopulta jotenkin määritetään voittajajoukkue.

  Kauppakadun appro

  Kauppakadun appro on Jyväskylässä pisimpään järjestetty opiskelijatapahtuma ja vissiin myös osallistujamäärältään suurin. Tavoitteena on suorittaa tutkintoja nauttimalla erilaisia virvokkeita anniskeluravintoloissa pitkin Jyväskylä keskustaa. Palkinnoksi onnistuneesta suorituksesta saa haalarimerkin ja paljon onnistumisen iloa sekä erittäin hauskan ja ikimuistoisen illan (ja aamun). Lippuja tähän tapahtumaan on tarjolla rajattu määrä. Radikaali hommaa niitä jäsenilleen, joten Appron lähestyessä kannattaa seurata sähköpostilistaa.

  Syyskokous

  Radikaalin sääntömääräinen syyskokous järjestetään joskus syksyn pimennossa. Tapahtuma on leppoisa saunailta, jossa tärkeimpänä tavoitteena on valita Radikaalille uusi hallitus. Joka vuosi hallitukseen on saatu myös muutama fuksi mukaan, joten jos millään tavalla hallitushommat kiinnostavat, niin paikalle kannattaa tulla.

  Pikkujoulut

  Radikaalin pikkujoulut järjestetään vuosittain vaihtuvalla teemalla, joka on harvoin liittynyt millään tavalla jouluun. Bileet järjestää fukseista koottu ryhmä, joka onnistuu vuosi vuodelta ylittämään edeltäjiensä suoritukset.

  Luonnontieteellinen pikkujouluristeily

  Vuoden ja ehkä koko maailman kovin biletapahtuma on Luonnontieteellinen risteily, jossa tuhannet luonnontieteilijät ympäri valtakunnan kokoontuvat yhteen. Radikaali järjestää Turkuun bussikyydin ja sieltä jokin laivayhtiö huolehtii bilekansan Ruotsin aluevesille ja takaisin. Juhlat alkavat Jyväskylässä Matkakeskuksella ja eivät todellakaan lopu siihen, kun laiva on turvallisesti takaisin satamassa. Bilefiiliksen lauhtumisessa voi kestää useita päiviä. Jos haluat olla paikalla ja nähdä livenä kun legendat syntyvät, ei tästä tapahtumasta kannata jäädä pois. Risteilyltä kerrotaan tarinoita vielä vuosien päästä ja kyllä se harmittaa jos itse ei ollut näkemässä mistä puhutaan.

  Luonnontieteellinen laskiainen

  Luonnontieteellistä laskiaista vietetään joskus helmi- tai maaliskuun aikana, joskus jopa laskiaisena. Mukana ovat aiempina vuosina olleet Radikaalin kemistien lisäksi Ynnä, Syrinx, Otsoni ja Linkki. Laskiaista vietetään Majakosken maisemissa, jossa juhlioita odottaa lämmin sauna ja palju. Lisäksi iltaan kuuluu tavallisesti beerpongia ja yleistä rentoa hengailua.

  Kemistien vappu

  Huhtikuun loppupuolella vappu (ja tenttiviikko) alkaa painostamaan jokaista kemistiä ja tyypillisesti viikko ennen vappuaattoa alkaa tapahtumien putki, joka huipentuu Minna Canthin patsaan lakittamiseen Kirkkopuistossa vappuaattona. Kemistit ovat kerääntyneet viime vuosina Radikaalin lipun alle johonkin kohtaa, enemmän tai vähemmän lumipeitteiselle, nurmelle nauttimaan kevätauringosta ennen ja jälkeen patsaan lakituksen. Vappuviikolla on järjestetty mm. sitsejä, luontoretkiä, saunailtoja ja muita salamyhkäisen sumuisia tapahtumia. Vappupäivänä kemistit ovat kerääntyneet Harjulle piknikille vertailemaan menneen viikon jättämiä jälkiä haalareissaan.

  Muita ainejärjestöjä

  Ennemmin tai myöhemmin myös kemistit joutuvat tekemään tuttavuutta muiden ainejärjestöjen kanssa. Radikaali järjestää tapahtumia aina välillä myös humanististen ja yhteiskuntatieteellisten ainejärjestöjen kanssa, mutta useimmiten tiet kuitenkin kohtaavat muiden luonnontieteilijöiden kanssa. Muun muassa pikkujouluristeilyllä on mukana koko Jyväskylän luonnontieteilijöiden arsenaali ja viimeistään laskiaisbileissä törmää muunvärisiin haalareihin.

  MatLun ainejärjestöt

  Muita kemistiä auttavia tahoja:

  Vaihtoehtoinen opinto-opas

 • VOpas2019
 • VOpas2018