Opus ry

Jyväskylän yliopiston kirjallisuuden ainejäjestö

Irc-opas

Irc on reaaliaikainen keskusteluväline, se on oikeastaan chati. Siellä joukko ihmisiä voi keskustella keskenään, minkä takia se on hieno tapa ainejärjestölle pitää yhteyttä. Irc:ssä on kanavia, joille liityttyäsi voit puhua kaikkien kanavalla olijoiden kanssa. Opuksella on oma kanava #opus. Kattavasti tietoa irc:stä löytyy paljon netistä, esimerkiksi IRC-Elämäntapaopas.

Tällä sivulla kerrotaan miten päästä irkkiin kolmella tavalla. Ensimmäinen tapa on helppo ja yksinkertainen eikä vaadi mitään asennusta. Toisessa tavassa kerrotaan ohjelman asentamisesta, mikä on pidemmän päälle mukavaa. Kolmas tapa kertoo himoirkkaajille, miten voi olla aina irkissä.

Helpoin tapa ruveta irkkaamaan

 1. Mene tähän osoitteeseen:http://webchat.xs4all.nl/
 2. Keksi nimimerkki, jonka kirjoitat kohtaan "Nickname".
 3. Valitse Chatchannel kohdasta "Other".
 4. Kirjoita alapuolelle ilmestyvään laatikkoon "Opus".
 5. Paina alareunasta "Go!"
Kirjautumisnäkymä

Jos jollakulla on jo laittamasi nimimerkki, saattaa tulla ilmoitus, että sinun pitää keksiä uusi nimimerkki. Tämä tapahtuu kirjoittamalla "/nick uusinimimerkki".

Selvittyäsi tästä on edessäsi chat-ikkuna, jossa voit jutustella. Kaksoisklikkaamalla oikeassa reunassa olevia nimimerkkejä avautuu yksityiskeskustelu henkilön kanssa.

Asennetulla ohjelmalla irkkaus

Muita tapoja irkata on asentaa tietokoneelle ohjelma, jolla irkata. Tällainen on esimerkiksi paljon käytetty mirc tai vapaan lähdekoodin ohjelma XChat. XChatin asennusopas.

Tällöin kohtaan "Networks" tulee "IRCnet". Kohtaan "Servers for IRCNet" voit laittaa "irc.jyu.fi" jos irkkaat opiskelija-asunnosta Jyväskylästä. Muuten kannattaa laittaa esimerkiksi "irc.cc.tut.fi". "Channels to join" kohtaan kirjoitetaan "#opus".

Miten pitää irc aina päällä

Jos haluat jäädä irkkiin pysyvästi roikkumaan, että et missaisi mitään, pituu sinun käyttää nutty nimistä ohjelmaa ja ottaa sillä yhteys yliopiston serveriin, jolle voit jättää irkkisi auki. Ohjelmaan joutuu kirjoittamaan kaiken komentoina, siinä ei ole visuaalista käyttöliittymä, jota klikkailla.

 1. Kirjoita esiin tulevaan ikkunaan kohtaan "Host Name" "jalava.cc.jyu.fi". Jonka jälkeen painetaan alhaalta "Open".
 2. Avautuu uusi ikkuna. Kirjoita tähän yliopiston käyttäjätunnuksesi, jota käytät esim. sähköpostiin kirjautuessasi. Paina enter.
 3. Kirjoita tunnuksen salasana ja jälleen enter.

Nämä vaiheet tehdään aina, kun halutaan kirjautua irkkiin. Seuraavat tehdään vain ensimmäisellä kerralla, kun luot screenin yliopiston palvelimelle. Jos palvelin käynnistetään uudelleen, katoaa screenisi ja joudut tekemään tämän uudestaan.

 1. Kirjoita: "screen irssi"
 2. Kirjoita :"/server irc.jyu.fi"
 3. Kirjoita:"/join #opus"
 4. Jos haluat vaihtaa nimimerkkisi pois yliopiston tunnuksestasi kirjoita:"/nick uusi_nimimerkkisi"

Kun haluat palata irkkiin teet ensimmäiset askeleet ja kirjoitat sen jälkeen "screen -r". Lisää ohjeita ja komentoja löytyy esimerkiksi tästä Irc-ohjeesta.


Pävitetty viimeksi 28.08.2009 02:07
>