Vauhtia ja vaarallisia tilanteita jo vuodesta 1971. Syrinx ry on Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden opiskelijoiden ainejärjestö. Syrinx on opiskelijayhteisö, biologien ja ympäristötieteilijöiden oma pieni ekologinen lokero, johon kuulumisesta on syytä olla ylpeä. Syrinx-yhteisö, tutummin Syrreläiset, osallistuvat järjestönsä puitteissa jos jonkinlaiseen tapahtumaan ja järjestävät itsekin monenmoisia meininkejä. Yhteydet muihin biologeihin ympäri Suomen ovat vahvat, ja valtakunnallisiin biologitapahtumiin otetaan osaa sankoin joukoin.
Tämä linnun äänielin, Syrinx, on kovassa juhlakunnossa. Kuntoa ylläpidetään ja testataan useaan otteeseen vuoden aikana, niinkuin urheilupiireissä konsanaan. Testien tulokset ovat jo pitkään olleet nousujohteisia.
Juhlinnan lisäksi syrreläisten mieltä virkistää tuon tuosta erilaiset kulttuuri- ja liikuntatapahtumat, kuten jokaviikkoinen liikuntavuoro, perinteiset syys- ja kevätretket sekä erilaiset excursiot. Retkiä on tehty jopa maan rajojen ulkopuolelle. Yhteistyö muiden paikallisten ainejärjestöjen kanssa on tiivistä, fuksiaiset ja luonnontieteellinen laskiainen ovat tästä hyvät esimerkit. Syrinx julkaisee Äänielin- nimistä lehteä, joka ilmestyy enemmän tai vähemmän satunnaisesti, riippuen toimittajakunnan aktiivisuudesta, mutta ilmestyy kuitenkin.
Syrinxin toimeenpanevana jaostona toimii joka toinen viikko kokoontuva hallitus; kokouksiin ovat kaikki ikään ja lajiin katsomatta tervetulleita. Ajankohtaisista tapahtumista tiedotetaan Syrinxin sähköpostilistalla ja nettisivustolla sekä Kopin ilmoitustaululla. Ainejärjestömme toiminnasta löytyy aivan varmasti jokaiselle jotakin, ja ellei löydy, olet tervetullut tuomaan ideasi toteutettavaksi, jotta jokaiselle löytyisi jotakin.
Syrinxin puolesta, Maija Nurmi, pj 2010
Syrinxin toiminta pyörähtää käyntiin syyslukukauden alkaessa ja jatkuu vilkkaana talven yli niin pitkälle kevääseen kunnes viimeisetkin bilsarit kirmaavat kesälaitumille. Säännöllistä tekemistä Syrinxin puitteissa tarjoavat kokoukset ja jokaviikkoinen liikuntavuoro.
Biologit ovat myös tunnetusti aktiivisia bilettäjiä ja Syrinxin perinteiksi muodostuneita bileitä järjestetään tasaisesti pitkin lukuvuotta. Eri bileiden järjestelynakit on jaettu vuosikurssien mukaan, joten jokainen pääsee järjestämään kaikkia bileitä jossain vaiheessa opiskelujaan.
Tapahtumakalenterin sisältö vaihtelee hieman joka vuosi uusien ideoiden, innostuspuuskien ja kiinnostuksen mukaan, mutta tässä pääpiirteittäin mitä tuleman pitää:
Saunailta järjestetään heti samalla viikolla kun uudet opiskelijat ovat saapuneet kaupunkiin. Saunomaan kokoontuvat kaikki fuksit, tutorit, vanhemmat opiskelijat sekä Syrinxin hallitus. Illan tarkoituksena on paitsi tutustuttaa fuksit toisiinsa, myös avata Syrinxin portit uusille tulokkaille ja antaa ensimakua Syrinxin saunatavoista.
Omat fuksiaiset ovat yksi unohtumattomimpia kokemuksia koko opiskeluaikana! Kakkoset ja vanhemmatkin pääsevät jakamaan kokemuksiaan, siis leipomaan fukseista kelpo bio- ja ympäristötieteiden opiskelijoita viimehetkeen saakka salassa pidettävällä reseptillään. Kun uudet biologinalut ovat biologivalansa vannoneet, porukka suuntaa keskustan juottolaan jatkobileisiin muiden luonnontieteilijöiden sekaan.
Valopilkkuna lokakuussa ovat legendaariset Kaijalanniemen bileet. Palokkajärven rannalle viihtyisään Kaijalanniemen mökkiin saapuu juhlijoita jokaiselta vuosikurssilta ja jopa henkilökunnastakin! Aiemmin nämä bileet tunnettiin Ladunmajan bileinä tai The Majajuhlana, mutta eräänä kirpeänä syksynä Syrinx sai porttikiellon kyseiselle majalle pahoinpideltyään sen puulattian järkyttävään kuntoon...
Pikkujoulut Kortepohjan Lillukassa alkavat Syrinxin syyskokouksella, missä valitaan seuraavalle vuodelle uusi hallitus. Pikkujoulut ovat fuksien ensimmäinen taidonnäyte bilejärjestelyrintamalla, sillä he saavat koristaa Lillukan joulukuntoon ja järjestää illan taiteellisen puolen joulupukkeineen ym. spektaakkeleineen. Perinteisesti ohjelmaan kuuluvat myös joulupuuron ja glögin tarjoaminen sekä tasokkaat laulukarkelot. Varautukaa juhlimaan aamun sarastukseen saakka tai vähintään niin pitkään kuin vanhat tursaat pystyssä pysyvät!
Bileet järjestetään heti, kun fuksit ovat saaneet omat vihreät suojapukunsa postin mukana. Haalarinkorkkausbileiden tarkoituksena on muokata fuksien kisa-asut asianmukaiseen kuosiin, vannoa perinteikäs haalarivala. Fuksit itse järjestävät idealtaan vapaamuotoiset etkot sekä jatkobileet jossain keskustan ravitsemusliikkeistä.
Laskiaisen tietämillä Syrinx laskee pulkkamäkeä ja pelaa lumifutista Laajavuoressa yhdessä Otsonin, Ynnän, Radikaalin, Linkin ja Tiltin kanssa. Kun kokovartaloliukuri on taas kerran saanut kyytiä, suunnataan saunomaan, avantouinnille ja makkaranpaistoon Vuorilammen saunalle. Luonnontieteellinen tunnelma pikkusaunalla on erittäin tiivis ja jatkobileet ovatkin jossain kaupungin ravintolassa. Tapahtuma on parina viimevuonna osoittanut eksponentiaalisen kasvun merkkejä.
Länsirannikolta Keski-Suomeen rantautuneet sitsit on Syrinxin historian kompastuskivi. Lähes keski-ikäinen Syrinx on järjestänyt sitsejä vasta kahden käden sormilla laskettavissa olevan määrän. Viimeaikoina tihenevässä määrin. Sen verran suosittuja etiketin mukaan kulkevat pöytäviinajuhlat ovat olleet, että ne pyritään lanseeraamaan Syrinxin jokavuotiseksi perinteeksi.
Vappuaattona Syrinx järjestää Huiskilon eli lasten vapputapahtuman, jonka järjestäminen kuuluu jokaiselle biologille vuosikurssiin katsomatta. Huiskiloa on pidetty jo vuodesta 1999 ja joka vuosi se tuntuu saavuttavan yhä enemmän lapsiperheitä ja lapsenmielisiä, sekä tuottavan paljon hauskaa puuhaa järjestäjilleen. Mikä voisikaan olla hulvattomampi tapa viettää vappuaattoa kuin esittää lastennäytelmässä rakastunutta muurahaista tai kuolemankamppailua käyvää hyttystä hämähäkinverkossa? Buffetin eväspuoli on sekin vertaansa vailla.
Biologit lopettelevat lukukauttaan missäs muualla kuin luonnonhelmassa ja lintujen kevätmuuton aikaan onkin Syrinxin kevätretken paikka. Retkelle on yleensä lähdetty pariksi päiväksi jonnekin astetta etelämpään ja päästy porukalla ihailemaan kauniita kasveja, lintuja ja muita luonnon ihmeitä. Yöllinen tunnelma nuotion äärellä keskellä metsää pitää jokaisen biologin (oli sitten pääaineeltaan soppari, moppari tai mikä hyvänsä) päästä kokemaan edes kerran!
Tähän osallistuu se vuosikurssi 1993kin! Perinteikkäässä kilvoittelussa painellaan fillarilla ympäri Jyväskylää erilaisia eliöitä ja niiden toimintoja havainnoiden. Rallissa koetellaan biologien peruslajintuntemusta kalojen, lintujen, päiväperhosten, sammakkoeläinten ja matelijoiden sekä kävelykadun putkilokasvien kartoittamisen keinoin. Lajinmäärityksen lisäksi pinnoja saa eritoten ulosteista ja paritteluista. Luontoralli huipentuu saunaan, jossa julkistetaan osallistujajoukkueista se kaikkein ansiokkain; näistä lähtökuopista onkin sitten hyvä virittäytyä kesätunnelmiin.
Maija Häkkinen, Kaisa Raatikainen ja Maija Nurmi