alas

Ympäristövastaavan palsta

Ympäristövastaavan palsta


Ympäristöopas: http://www.jyy.fi/fi/aineistopankki/?id=27&folderId=60 Ympäristövastaavan nettikatsaus: http://yle.fi/yleq/vesilaskuri.html http://www.vesijalanjalki.org/ herättelyksi ja huviksi! http://www.vesijalanjalki.org/tuotteet2.html pukeudutko veteen? Epävetistä talvea kaikille!


***


Aineettomia joululahjaideoita (eli mitä kaikkea voit antaa lahjaksi tavaran sijasta): Itseleivotun kakun, Omatekoisen laulun tai runon, Peli- tai leffaillan, Itsetehdyn kortin, Iltasadun, Lahjoituksen hyväntekeväisyyteen, Lahjakortin hierojalle, Yhteistä aikaa, Totaalisen suursiivouksen, Vapaaillan lastenhoidosta, Illallisen ystävien tai perheen seurassa, Kävelyn kauniissa luonnossa tai vaikkapa Hymyn ja halauksen.


***


Syksy 2007: Varo väärennettyjä palautuspulloja! sanoo Pullopoliisi: Juomapakkausten vero poistuu vuoden 2008 alusta kertakäyttöisiltä juomapakkauksilta, joilla on pantti ja jotka palautetaan materiaalina hyödynnettäväksi. Kertakäyttöisten juomapakkausten tarjonta tulee silloin syrjäyttämään uudelleentäytettäviä juomapakkauksia. Pullopoliisi varoittaa markkinoille tulevista kopioista, jotka muistuttavat alkuperäisiä uudelleen täytettäviä panttipulloja. Uuden tyyppiset PET –pullon tunnistaa kuitenkin materiaalimerkinnästä sekä uudelleentäytettävistä pulloista poikkeavasta ulkomuodosta. Uudet PET -pullot lanseerataan markkinoille kierrätyspullon nimellä. Pullopoliisi kuitenkin huomauttaa että kyse on kertakäyttöisestä juomapakkauksesta. Sama pätee myös alumiinitölkkeihin ja sellaisiin lasipulloihin, joita voidaan hyödyntää vain murskattuna uusiolasin raaka-aineena. Ympäristön kannalta juomapakkausten uudelleen täyttäminen on tehokkaampaa kuin materiaalin kierrättäminen. Pullopoliisit on Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton kampanja, jossa kannustetaan kuluttajia valitsemaan uudelleentäytettäviä juomapakkauksia niiden ympäristöhyötyjen vuoksi. Liity sinäkin Pullopoliisin joukkoihin ja lue lisää: http://www.luontoliitto.fi/pullopoliisi/index.html


***


Huhtikuu 2007: Haluaisitko mennä kirpputorille tai kierrätyskeskukseen, muttet tiedä mistä niitä löytää? Epävirallinen lista Suomen kirppiksistä ja kierrätyskeskuksista löytyy osoitteesta http://www.vuolanne.net/kirpputorit/


***


Maaliskuu 2007: Luovu turhasta painolastista! Onko nurkkiisi kertynyt ylimääräistä tavaraa: vaatteita, huonekaluja, Harlekiinikirjoja tai muuta sälää, joka on kuitenkin sellaisessa kunnossa ettei sitä roskiinkaan kannata heittää? Lahjoittaminen on oiva tapa päästä eroon turhasta tavarasta ja saada se kaiken lisäksi hyötykäyttöön. Hyväkuntoisia vaatteita ja huonekaluja voi lahjoittaa mm. SPR:n Kontti-tavarataloihin, joista ne päätyvät joko Konttien hyllyille myyntiin tai apua tarvitseville. Suomessa Punaisen Ristin tavaralahjoituksia voivat saada esimerkiksi perheet, joiden koti on palanut tulipalossa. Maailmalle apua lähetetään sotien ja luonnonkatastrofien uhreille. Kontti-ketjun toimisto sijaitsee Palokassa, osoitteessa Kirrinpolku 4. Jos haluat varmasti tietää mihin lahjoittamasi tavarat menevät, voit lahjoittaa mm. astioita, lakanoita ja verhoja Kortepohjan vapaa-aikatoimikunnalle, vapaa-aikasihteerin toimistoon. Sinne lahjoitetut tavarat kierrätetään Jyväskylän yliopistoon tulevien vaihto-oppilaiden Survival Kit-paketteihin. Syrinxin ja Otsonin yhteiseen uuteen ainejärjestötilaan tulee lähiaikoina kierrätysnurkkaus, jonne voi tuoda ylimääräistä tavaraa kierrätykseen.


***


Helmikuu 2007: Säästetään energiaa! Ranskalaisten ekologien alkuunpanemassa tempauksessa 1.2. sammutetaan valot/sähkönkulutus maapallon hyväksi viiden minuutin ajaksi klo 20.55-21.00 Suomen aikaa. Energiansäästö saattaa olla suurta mikäli miljoonat ihmiset osallistuvat - tempaudu mukaan ja vaikuta! Lisää tietoa ranskaksi: http://www.lalliance.fr/ Viisi minuuttia vuodessa ei kuitenkaan riitä, vaikka se kaunis ele onkin. Sähkön ja energian säästämistä mm. vain tarpeeellisen valaistuksen käytöllä kannattaa siis harjoittaa tällaisten tempausten ulkopuolellakin.


***


Tammikuu 2007: Oletko koskaan miettinyt mitä ympäristöseikkoja kannattaisi ottaa huomioon ruokakaupassa, vaatekaupassa, kodinkonekaupassa, puutarhamyymälässä tai vaikkapa lomamatkaa suunniteltaessa? Näihin kysymyksiin vastaa kuluttajaviraston julkaisema Eko-ostajan opas. Sieltä löytyy varmasti jo monille tutun ympäristöasian lisäksi mm. tietoa tuotteiden ympäristövaikutuksista niiltä osin mikä puuttuu tai ei ole mahtunut tuoteselosteisiin. Eko-ostajan opas löytyy osoitteesta http://www.kuluttajavirasto.fi/ekok/


***


Joulukuu 2006: Joululahjavinkki: Jos sinua kyllästyttää rahan kierrättäminen kavereiden ja sukulaisten kanssa, niin kerätkää kasaan porukka ja laittakaa hyvä oikeasti eteenpäin. Etsikää kavereidenne kanssa vaihtoehtoinen lahja kuten malarialääkettä tai vuohi ja lähettäkää se jotakin oikeasti tarvitsevalle. Ei niin hankalaa miltä kuulostaa. Esim. nettisivulla http://www.lahjaksilehma.fi löytyy ihmisille elintärkeitä asioita; ei tarvitse kuin valita lahja ja antaa lähettävän tahon tehdä loppu työ. Toinen oiva vaihtoehto on sopia kavereiden tai sukulaisten kanssa, että jokainen laittaa haluamansa summan valitsemaansa hyväntekeväisyyteen. Samalla antaa itselleen ja lähimmäisilleen hyvän mielen, vapautuksen lahjastressistä ja ruuhkista. Tai sitten voi antaa rahaa kuluttamattoman lahjan vaikka lupautumalla lapsenvahdiksi tai siivoamaan tai voi antaa sitä mitä monet todella oikeasti haluavat eli aikaa rakkaiden ihmisten kanssa.


***


Intiassa ja Nepalissa pesupähkinöitä - tai tarkemmin sanottuna pähkinän kuoria - on käytetty pyykinpesuun ja henkilökohtaisen hygienian hoitoon kautta aikojen. Sapindus trifoliatus puun ”hedelmät” ovat syömäkelvottomia, mutta kuorista irtoaa veden vaikutuksesta luonnon sapoiinia, jota käytetään myös monien ekosaippuoiden raaka-aineena. Kuoria ei kuitenkaan tarvitse jalostaa, ne sopivat pyykinpesuun sellaisenaan. Pesupähkinöillä peset tehokkaasti ilman kemiallisia aineita tai haitallisia jäämiä! Täysin luontoon hajoava vaihtoehto.

ylös
syrinx logo syrinx logo syrinx logo syrinx logo
Jyväskylän yliopiston bio-ja ympäristötieteiden opiskelijat, Syrinx ry.