YMP208 SÄTEILYFYSIIKKA (YMPÄRISTÖFYSIIKKA 2) k1.2000

1. loppukoe 28.4.2000

 

Tulokset saa samaan aikaan 2. loppukokeen kanssa 8.5. alkavalla viikolla. Ne ilmoitetaan kullekin erikseen sähköpostitse. Jos et ole antanut sähköpostiosoitettasi aiemmin, niin laita se koepaperiin. Ilmoitustaululle tulee hyväksyttyjen nimet, mutta ei arvosanaa.

 

Kokeen max.pistemäärä on 16. Jokaisen tehtävän kohdalla on merkitty siitä saatavissa oleva pistemäärä. Laskuharjoituksista saa max. 4 p, joten koko kurssista saa max. 20 p. Läpäisyraja (arvosana 1) on 10 p ja 3:n raja on 18 p.

 

1. Laske fotonien energia näkyvän valon alueella. (2p)

 

2. Siltä varalta, että ydinjätteen suojakapselit murtuisivat varastossa 500 m syvyydellä kalliossa, on hyvä tietää mm. kuinka paljon vaikkapa 1 MeV:n a) alfa- b) beta- ja c) gamma-säteily vaimenevat tuolla 500 metrin matkalla kalliossa. Laske se olettaen, että kallio vastaa säteilynläpäisyominaisuuksiltaan betonia, jonka tiheys on 2,4 tonnia/m3 eli 2,4 kertaa veden tiheys. Mikäli jokin mainituista säteilylajeista ei lainkaan yllä pinnalle, niin miten pitkälle se yltää? (3p)

 

3. 137Cs:n ALI-arvo nielernällä on 106 Bq/v. Kuinka paljon kalaa, jonka 137Cs-aktiivisuus on 1000 Bq/kg saa keskimäärin syödä viikossa, jotta sen aiheuttama vuotuinen säteilyannos vastaisi suomalaisen keskimäärin radonista saamaa annosta? (3p)

 

4. Miksi ilmastonmuutos aiheuttaa otsonikerroksen ohentumista? (4p)

 

5. Miten ionisoiva säteily vaurioittaa soluja a) suoraan b) epäsuoraan? Miten UV:n lisääminen vaikuttaa pyreenin myrkyllisyyteen vesikirppukokeissa? (3p)

 

6. Oheisen kuvan silmien heijastumista koskevan keskustelun seuraava vaihe voisi olla kiinnostus tutkia silmien heijastuvuutta UV-valossa. Mitä voit päätellä UV- heijastuvuudesta näkyvän valon heijastuvuuden perusteella? (1p)

 

[kuva = Larson cartoon, jossa tiedemies sanoo tiedenaiselle: "Has anyone ever told you your irises reflect the blue spectrum most adequately?"]