YMP115    YMPÄRISTÖFYSllKKA

 

1 Loppukoe/Tentti 15.1.2000

 

Loppukoe/tentti arvostellaan pistein 0-20. Loppukokeen pistemääriin lisätään laskuharjoitus-, demonstraatio- ja etätehtäväpisteet, max. 20. Läpäisyraja on 20 pistettä ja arvosanaan 3 vaaditaan 36 pistettä. Osallistujat, jotka eivät ole keränneet aktiivisuuspisteitä, käsitellään tenttijöinä. Tentissä läpäisyraja on l0 pistettä ja arvosanaan 3 vaaditaan 18 pistettä.

 

1. Selitä seuraavat käsitteet: voimalaitoksen hyötysuhde, Carnot’n hyötysuhde ja Betzin hyötysuhde? (4p)

 

2. Mitä valosähköinen ilmiö tarkoittaa ja miten sitä käytetään hyväksi? (3p)

 

3. Selitä lyhyesti seuraavat ilmiöt: kasvihuoneen kasvihuoneilmiö, ilmakehän kasvihuoneilmiö ja ilmastonmuutos? (3p)

 

4. Tehdashallissa halutaan mitata yhden koneen äänenpainetaso. Äänenpainetaso hallissa on mittauspisteessä ao. koneen seistessä 70 dB ja koneen käydessä 80 dB.

a) Laske ao. koneen aiheuttama äänenpainetaso. (2p)

b) Kuinka paljon äänenpainetaso on tehdashallissa, mittauspisteen vieressä sijaitsevassa toimistohuoneessa, jos huoneen seinä heijastaa 75% siihen tulevan äänen intensiteetistä ja seinän aiheuttama äänenpainetason lasku on 25 dB? (2p)

 

5. Tehtäväpaperin kääntöpuolella on 2 artikkelia (ydinvoimasta ja tuulivoimasta) Tekniikka & Talous – lehdestä 5.1.2000. Toisessa kehotetaan maailman tuulivoimatuotanto suhteutettavaksi Suomen ydinvoimatuotannon kanssa. Miten se tehdään, eli kuinka paljon enemmän maailmassa nyt tuotetaan tuulisähköä kuin Suomessa ydinsähköä? (3p)

 

6. Ihmiskunnan energiankulutusteho on n. 12 TW. Mikä on ruoankulutuksen osuus siitä, kun ihmisten keskimääräinen päivittäinen kulutus on n. 1500 kcal? Ihmisiä on n. 6 miljardia ja kalori on n. 4,18 J. (3p)