Jyväskylän yliopisto

Bio- ja ympäristötieteiden laitos

Molekyylibiologian laudaturluennot

Lewin: Genes VII (MOB 301, 7 ov)

15.12.2001 msk

 

 

1.     RNA-molekyylien merkitys ja toiminta geneettisen tiedon säilytyksessä ja         toteuttamisessa. (10 p.)

                   

2.     Bakteereilla on operonit pitämässä huolta saman aineenvaihduntareitin tarvitsemien    entsyymien ja proteiinien tuottamisesta mielekkäällä (aika, laatu, määrä) tavalla.     Minkälainen on niiden yleinen rakenne ja toiminta? Miten tumalliset solut hoitavat saman asian? Entä virukset? (12 p.)

 

3.     Polypeptidiketjujen laskostuminen ja tapahtuman säätely tumallisten solujen  proteiinien biosynteesissä. (8 p.)

 

4.     Selitä tai määrittele lyhyesti seuraavat termit tai käsitteet (10 p.):

 

a.        DNA:n negatiivinen superkierteisyys (2 p.)

b.       TOM ja TIM (2 p.)

c.        itsesilmikoituminen (autosplicing) (2 p.)

d.       satelliitti-DNA (2 p.)

e.        somaattinen rekombinaatio (2 p.)

 

5. Olet eristänyt ihmisen geenin hAMMH (human alcohol-makes-me-happy) ja sen säätelyaluetta noin 2000 bp verran, sekä sekvensoinut koko alueen. Geeni koostuu 5 eksonista ja niiden välissä olevista introneista, jotka yhdessä ovat pituudeltaan 1760 bp. Tällä hAMMH-geenillä ja sen ilmentymisellä ajatellaan olevan yhteyttä nuorten alkoholismin synnyssä ja kehittymisessä.

 

Sinut on palkattu STAKES:in projektiin ja tarkoituksesi on tutkia hAMMH-geenin ilmentymistä sekä AMMH-proteiinin esiintymistä eri kudoksissa. Saat tarvitsemiasi kudosnäytteitä Helsingin yliopiston oikeuslääketieteen laitokselta, jossa tehdään patologiset avaukset mm. alkoholimyrkytykseen kuolleille  nuorille. Projektin päämääränä on saada tietoa ko. geenin toiminnasta ja mahdollisuudesta arvioida    nuorten alttiutta alkoholismiin sen esiintymisen tai ilmentymisen avulla.

 

Kirjoita kuvaus tutkimuksen eri vaiheista, joita tekisit päästäksesi päämäärään?    Millaisia menetelmiä valitsisit ja miksi? Onko hanke mielestäsi järkevä? Yritä edetä         loogisessa järjestyksessä ja perustele valintasi lyhyesti. (10 p.)

 

 

 

 

 

Lue kysymykset huolellisesti, suunnittele vastauksiasi hetken, sekä vastaa siihen ja vain siihen, mitä kysytään! Muista, että jonkun pitää pystyä lukemaan vastausksesi!

 

   Hyväksytyn tentin lisäksi suoritukseen (7 ov) kuuluu kirjallinen harjoitusaine halua-   mastasi aiheesta, jollet pitänyt esitelmää luentojen aikana.