Jyväskylän yliopisto
Bio- ja ympäristötieteiden laitos
Molikyylibiologian jatkoluennot
Lewin: Genes VII (MOB301 7vo)
7.7.2000 msk
  1. Erilaiset solut ja virukset kättävät toisistaan poikkeavia tapoja ja menetelmiä geneettisen tietonsa pakkaamiseen ja säilyttämiseen genomissaan. Miten tämä täpahtuu ja miksi? Vertaile selvimpiä eroja ja pohdi syitä näihin eroihin sekä niiden seurauksia. (10 p.)

  2. RNA-polymeraasi -kompleksit solujen ja virusten transkriptiossa. (10 p.)

  3. Trp-operonin rakenne ja toiminta E. coli`ssa. (10 p.)

  4. Selitä tai määrittele lyhyesti seuraavat termit tai käsitteet. (10 p.):
    1. satelliitti-DNA (2 p.)
    2. primaasi (2 p.)
    3. telomeeri (2 p.)
    4. somaattinen rekompinaatio (2 p.)
    5. proto-onkogeeni (2 p.)

  5. Immunoterapia on yksi syövän neljästä hoitomuodosta. Useimmat menetelmät käyttävät hyväkseen kanan avidiinin tai bakteerin streptavidiinin ja biotiinin voimakasta sidosta. Ensin potilaan verenkiertoon injektoidaan biotinyloitu syöpäkudoksen tunnistava vasta-aine (btn-Ab). Ylimäärä btn-Ab:a sekä endogeeninen biotiini poistetaan tähän tarkoitetulla menetelmällä. Avidiini tai streptavidiini (molemmilla 4 biotiinin sitoutumispaikkaa) injektoidaan ja annetaan sitoutua kasvaimessa kiinni olevaan btn-Ab:iin. Tämän jälkeen lisätään radioaktiivinen biotiini, joka sitoutuu avidiiniin/streptavidiiniin ja tuhoaa kasvaimen. Avidiini on emäksinen (pI 10,5) ja siinä on hiilihydraattiketju, kun taas streptavidiini on neutraali ja sokeriton proteiini. Tästä avidiinin arvellaan sitoutuvan epäspesifisesti, josta syystä useimmat syöpätutkijat ovat käyttäneet streptavidiinia immunoterapiakokeiluisaan. Tällä bakteerin proteiinilla on kuitenkin se heikkous, että sitä vastaan tehdään vasta-aineita, josta syysta hoitoa ei voida toistaa.

    Olet saanut molempien geenit tutkijakollegoiltasi. Haluaisit muokata kanan avidiinia siten, että se soveltuisi paremmin immunoterapiassa käytettäväksi, sillä sitä vastaan ei kehity voimakasta immunovastetta. Mitä teet ja miksi? Kirjoita kuvaus tutkimuksen eri vaiheista ja etenemisestä. Millaisia menetelmiä valitsisit ja miksi? Onko metodisia vaihtoehtoja? Yritä edetä loogisesa järjestyksessä. Metodisia yksityiskohtia ei tarvitse kuvata (10 p.)

Lue kysymykset huolellisesti, suunnittele vastauksiasi hetken, sekä vastaa siihen ja vain siihen, mitä kysytään! Muista, että jonkun pitää pystyä lukemaan vastauksesi!

Hyväksytyn tentin lisäksi suoritukseen (7 ov) kuuluu kirjallinen harjoitusaine haluamastasi aiheesta.

Hyvää ja levollista kesää!!!!!!!