Molekyylibiologian jatkoluennot Lewin: Genes VI (MOB 301, 7 ov)
25.4.1998 msk

1. DNA:n ja geneettisen tiedon uudelleen organisointi. Miten ja miksi? (10 p.)

2. Pre-initiaatiokompleksin muodostuminen transkription aloituksessa. Merkittävimmät erot alkeis- ja aitotumallisten solujen välillä? (10 p.)

3. Katalyyttinen RNA. (10 p.)

4. Selitä tai määrittele lyhyesti seuraavat termit tai käsitteet (10 p.):

a. Cot1/2 (2 p.)
b. RNAn muotoilu (RNA editing) (2 p.)
c. klatriinilla vuoratut vesikkelit (chlatrin-coated vesicles) (2 p.)
d. G-proteiinit (2 p.)
e. proto-onkogeenit (proto-oncogenes) (2 p.).

5. Olet eristänyt ja sekvensoinut ns. "narkomaanistirotasta" (Alkon kehittämä uusi rottakanta) "hdh"-geenin, jonka tuottamalla entsyymillä (hasisdehydrogenaasi) arvellaan olevan tärkeä merkitys huumeriippuvuuden synnyssä. Geenin koko pituus näyttäisi olevan ainakin 7600 bp, Aloituskodoni (AUG) on toisessa eksonissa ja lopetuskodoni (TAA) neljännessä eksonissa. HDH-ensyymin raken- netta, toimintaa tai sijaintia eri kudoksissa ei ole aiemmin kuivattu kirjallisuudessa. Olet aloittamassa HDH-entsyymin ominaisuuksia selvittävää tutkimusta, jonka keskeisimmät tavoitteet ovat:

1. HDH-entsyymin biokemiallisten ominaisuuksien selvittäminen,
2. HDH-entsyymin sijainnin selvittäminen rotan eri soluissa ja kudoksissa, ja
3. HDH-mRNA:n ilmentymisen säätely hasis-altistuksen yhteydessä.

Kirjoita kuvaus tutkimuksen eri vaiheista ja etenemisestä. Millaisia menetelmiä valitsisit ja miksi? Onko metodisia vaihtoehtoja? Yritä edetä loogisessa järjestyksessä. Metodisia yksityiskohtia ei tarvitse kuvata (10 p.)

Lue kysymykset huolellisesti, suunnittele vastauksiasi hetken, sekä vastaa siihen ja vain siihen, mitä kysytään! Muista, että jonkun pitää pystyä lukemaan vastauksesi!
Hyväksytyn tentin lisäksi suoritukseen (7 ov) kuuluu kirjallinen harjoitusaine kiinnostuksesi herättäneestä aiheesta tai suullinen esitys luentojakson aikana!