| Kansi | Sisällysluettelo |
 

9. JYY:n kehy-valiokunta - connecting people

Opintojen alkuvaiheessa fuksilla saattaa olla turhankin paljon tekemistä. Varsin pian yliopistoympäristö kuitenkin selkenee, ja monille voi syntyä tarve tehdä muutakin kuin vain opiskella. Aloittelevalle yhteiskuntatieteilijälle on tarjolla monenlaisia väyliä oman kutsumuksen toteuttamiseen. Yksi mahdollisuus on lähteä mukaan kehitysyhteistyövaliokunnan toimintaan. Ryhmä perustettiin keväällä 2001, ja nyt siitä on tullut oma valiokuntansa.

Kehy-valiokunta koostuu innokkaista ja mukavista ihmisistä, jotka ovat kiinnostuneita kehitysyhteistyöstä, monikulttuurisuudesta ja globaalista oikeudenmukaisuudesta. Yhdessä kansainvälisen toiminnan valiokunnan kanssa ryhmämme järjestää mm. Reilun Kaupan tuotteiden maistatuksia, yhteistoimintaa Jyväskylän maahanmuuttajanuorten kanssa, teemailtoja sekä keskustelutilaisuuksia. Kevään 2002 hengentuotteemme oli AfRikasta- niminen lehti, joka keskittyi Afrikan kulttuuriseen rikkauteen. Kehy-valiokunnan tärkeimpänä tehtävänä on hallinnoida ja koordinoida niitä kehitysyhteistyöprojekteja, joissa Jyväskylän Yliopiston Ylioppilaskunta on mukana.

JYY tukee kahta kehitysyhteistyöprojektia lukuvuonna 2003-2004. Yhdessä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan kanssa JYY on mukana tukemassa Itä-Sambialaisen naisliikkeen toimintaa. Itä-Sambian naisliike eli Eastern Province Women’s Development Association (EPWDA) on ruohonjuuritasolla toimiva kansalaisjärjestö, joka pyrkii vahvistamaan maaseudun naisten asemaa sekä kohottamaan heidän ja perheidensä elintasoa. Naisjärjestöt tekevät työtä ravitsemus- ja terveystiedon levittämiseksi maaseudun kylissä; mm. AIDS-valistusta ja perhesuunnitteluneuvontaa järjestetään yksityisen neuvonnan, ryhmäkeskustelun ja yhteisöteatterin avulla sekä kondomeja jakamalla.

Ruokaturvan parantamiseksi toteutetaan ns. peltometsäviljelykoulutusta. Tässä luonnonmukaisessa viljelymetodissa pelloille istutetaan maaperää rikastavia puita, jotka tehostavat kesannointia: näin samalta pinta-alalta saadaan aikaisempaa suurempia satoja. Naisjärjestöt harjoittavat myös ns. Training for Transformation -koulutusta, jonka avulla maaseudun naiset ovat muuttaneet käsityksiään voimistaan, heikkouksistaan ja mahdollisuuksistaan. Koulutuksen tuloksena naiset kokevat oikeudekseen toimia itsenäisesti myös kodin ulkopuolella, kouluttautua ja ansaita omaa rahaa. Naisryhmän toiminnasta hyötyvät myös perheenjäsenet ja kyläyhteisö, kun koulutuksen myötä ruokavalio paranee, sairaudet vähenevät ja elintaso kohoaa.

Tärkein JYY:n hanke on sen oma projekti Intiassa, Bharatpurin maaseutualueella, jossa toteutetaan ympäristöneuvojien ja -teknikkojen koulutusta. Koulutusprojektin tavoitteena on lisätä maaseutukylien asukkaiden tietoutta heidän omista mahdollisuuksistaan vaikuttaa ympäristöönsä ja elinoloihinsa. Kehitysyhteistyöprojektin käytännön toteutuksesta vastaa maaseutukylien sekä naisten ja lasten aseman kehittämisen puolesta toimiva intialainen Women's Action For Development -järjestö (WAFD).

Bharatpurin suurimpia ongelmia ovat kuivuudesta aiheutuva maanviljelyn ja karjanhoidon rajoittaminen. Hallitsematon laiduntaminen, väestönkasvu ja liian tehokas viljely ovat lisänneet eroosiota ja maaperän pilaantumista. Myös ruoan valmistaminen avotulella savuisissa keittiöissä aiheuttaa hengityssairauksia. Koulutukseen osallistuvista tulee energian käytön, maaperän kulumisen, vedenjakelun ja luomuviljelyn asiantuntijoita, jotka opastavat kotikyliensä asukkaita elinympäristönsä monipuoliseen, kestävään kehittämiseen.

Projekteja rahoitetaan vapaaehtoisilla kehy-maksuilla, Ilokiven kehy-lounailla ja erilaisilla tempauksilla. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin se, että kehy-valiokunnassa on jatkossakin mukana iloisia ja mukavia ihmisiä. Tervetuloa kehystämään kirjavaan joukkoomme!

Heikki Kerkkänen (intiaani1@hotmail.com)

kirjoittaja on sosiologian opiskelija ja kehy-valiokunnan Sambia-vastaava


Kerkkäsen Heikki on suunnattoman aktiivinen yliopistoelämässä ja ennakkoluulottomana ihmisenä uskaltaa avata suunsa luennoilla ja muissakin paikoissa. Heikiltä löytyy mielipiteitä aiheesta kuin aiheesta ja hänet tavoittaakin usein kirjaston kahviosta keskustelemasta.

Jos joku sattuu olemaan proge-ihmisiä, kannattaa ehdottamasti tutustua Heikkiin paremmin! =)

| Kansi | Sisällysluettelo |