Jyväskylän fyysikkokerho

IRC-ohje aloittelijalle, X-Chat

Mikä on IRC? Mukaillen Wikipediaa:

IRC (lyhenne sanoista Internet Relay Chat, puhekielessä irkki) on Jarkko Oikarisen vuonna 1988 kehittämä, eräs Internetin vanhimmista pikaviestintäpalveluista (instant messenger, IM), ja mahdollistaa reaaliaikaisen keskustelun Internet-käyttäjien välillä. IRC:n keskustelut käydään kirjoittamalla tekstiä ja lukemalla näytöltä muiden kirjoittamia viestejä. IRC:hen pääsee tarkoitusta varten tehdyllä asiakasohjelmalla tai jopa joidenkin Internet-sivujen kautta.

Jotta pääset mukaan keskusteluun Isobaarin IRC-kanavalle, tarvitset asiakasohjelman. Tunnettuja ohjelmia ovat esimerkiksi mIRC, X-Chat, Irssi tai vaikkapa BitchX, mutta tässä ohjeessa keskitymme X-Chatin käyttöön lähinnä sen yksinkertaisuuden vuoksi. Myöhemmin, kun IRC on tullut tutuksi ja käytössä on Jyväskylän yliopiston ATK-tunnukset, kannattaa hyödyntää Irssiä ja yliopiston jalava-palvelinta.

X-Chatin asentaminen ja käyttöönotto

X-Chatin virallinen sivusto on http://www.xchat.org, mistä löytyy muun muassa ohjelman virallinen Windows-versio. Virallinen versio ikävä kyllä lakkaa toimimasta 30 päivän jälkeen, joten jos ei halua maksaa, kannattanee käyttää maksutonta epävirallista (ja laillista) versiota, jonka voi ladata osoitteesta http://silverex.org/download/. Asennusohjelma hoitaa kaiken, kun jaksat nakuttaa "seuraava".

Kun käynnistät X-Chatin ensimmäistä kertaa, saat eteesi verkkoluettelon. Täytä tietosi:

  • Kutsumanimi: IRC-nikkisi (nimi, jolla näyt muille käyttäjille)
  • Vaihtoehto-kohtiin voit merkitä muita nimimerkkejä joita ohjelma kokeilee, jos valitsemasi muut nimimerkit ovat jo käytössä.
  • Käyttäjätunnus: tällä ei oikeasti ole juuri väliä. Voit keksiä kohtaan jotain hauskaa, mutta muista, että tämäkin näkyy tietyissä tilanteissa muille.
  • Oikea nimi: IRC-etikettiin kuuluu laittaa etu- ja sukunimi, joskaan kaikki eivät tätä tee.
Näiden jälkeen voit selata listasta kohdan IRCNet ja muokata sitä ("Muokkaa..."). Verkon muokkauksessa lisää palvelinlistaan oman palveluntarjoajasi palvelin. Huomaa, että IRC:n sisältö pysyy samana palvelimesta riippumatta; kaikki palvelimet vain eivät päästä kaikkia käyttäjiä sisään, minkä takia tämä kohta on tehtävä. Seuraava lista voi auttaa, jos et tiedä omaa palvelintasi.
  • Elisa ja Saunalahti: irc.elisa.fi
  • Sonera: irc1.inet.fi
  • Jyväskylän yliopisto: irc.jyu.fi
  • Nebula ym.: irc.nebula.fi
  • DNA ja muut operaattorit: kokeile irc.cs.hut.fi tai irc.cc.tut.fi
Varmista lopuksi, että rasti on kohdassa "Yhdistä vain valittuun palvelimeen". Poistu sitten muokkausikkunasta takaisin verkkoluetteloon ja Yhdistä.

X-Chat ilmoittaa, kun yhteys on muodostettu yllättävällä "Yhteys muodostettu"-ikkunalla. Siinä kysytään, mitä haluat tehdä. Tämän oppaan lukijalle varmastikin paras vaihtoehto on kohta "Liittyä kanavalle" ja antaa kanavan nimeksi #isobaari. Jos kaikki meni hyvin, pitäisi oikealla näkyä lista ihmisistä, jotka tällä hetkellä ovat #isobaari -kanavalla. Nyt voit aloittaa keskustelun kirjoittamalla X-Chatin alimmaiseen tekstilaatikkoon terveyhdyksen kanavalaisille. Uusille kanaville tultaessa on monesti tapana liittyjän esitellä itsensä, tätä toivotaan #isobaarillakin. Huomioi myös, että irkkaaja itse ei ole aina näppäimistön äärellä, vaikka hän olisikin kanavalla.

Opit eli operaattorit

Jotkut irkkaajat, kuten f(k):n johtokunnan jäsenet #isobaari-kanavalla, ovat myös kanavan operaattoreita eli oppeja. Heillä on oikeus mm. asettaa kanavan otsikko (topic), potkia (kick) häiriköitä pois kanavalta ja bannata (ban) eli laittaa porttikieltoja pahimmille latvakakkosille. Operaattorit voivat myös antaa operaattorin oikeuksia muille saman kanavan irkkaajille. Eri kanavilla on eri perusteet operaattorin oikeuksien saamiseen.

Muita niksejä

Jos sinulla on tiedossa myös muita kanavia #isobaarin lisäksi, pääset niille kirjoittamalla tekstikenttään komennon /join, esimerkiksi
/join #ynna
avaa uuden välilehden ainejärjestö Ynnän kanavalle.

Jos haluat liittyä samanaikaisesti toiseen IRC-verkkoon kuten Quakenettiin, Efnettiin jne, klikkaa XChat -> Uusi -> Palvelinvälilehti ja kirjoita avautuvaan tekstikenttään komento /server, esim.
/server irc.quakenet.fi
jos haluat esimerkiksi Quakenettiin. Tämän jälkeen avautuu taas Yhteys muodostettu -ikkuna, jonka pitäis näyttää jo tutulta.

Kysy lisää kanavalla #isobaari, tervetuloa!


-- Tämän oppaan on alun perin kirjaillut Esko Pohjoisaho, päivittänyt f(k):n sivuille Antti Louko.