Diaarion kolmastoista valtakunnallinen museologian seminaari järjestettiin onnistuneesti 12.-13. maaliskuuta Jyväskylässä. Mukana kahden päivän ja yhden illan aikana oli yhteensä noin 170 katastrofi-teemasta kiinnostunutta.

Seminaari sai runsaasti huomiota eri medioissa. Keskisuomalaisessa ilmestyi seminaaritorstaina Mats Sjöströmin ja Marco Plantingin haastatteluin varustettu artikkeli, Turun Sanomat puolestaan julkaisi Tomi Kumpulaisen ja Solveig Sjöberg-Pietarisen asiantuntemusta hyödyntävän uutisen. Lisäksi Radio Keski-Suomessa haastateltiin torstaiaamuna seminaarityöryhmän puheenjohtajaa.

Luentovideoinnit ja muu materiaali tullaan julkaisemaan piakkoin Jyväskylän yliopiston verkkojulkaisualusta Moniviestimessä, jossa ne ovat nähtävissä salasanaa vastaan. Seminaarin osallistujille salasana lähetetään sähköpostitse, muut saavat tunnuksen pyytämällä myöhemmin ilmoitettavasta osoitteesta, joten seuraa tämän sivun päivitystä.

Kiitokset seminaariin osallistuneille ja katastrofitonta kevättä kaikille!

 

Jyväskylän museologian opiskelijoiden ainejärjestö Diaario ry järjestää 12.–13.3.2009 valtakunnallisen museologian seminaarin otsikolla ”Katastrofi – Museoiden uhkakuvia”. Seminaarin tavoitteena on tarkastella, millaisten uhkakuvien kanssa museot elävät: tulipalo, ilmastonmuutoksen tuomat riskit kuten uudet tuhohyönteiset, sadevesi ja tulva, ilkivalta, varkaus, digitaalisen tallennusjärjestelmän epävakaus ja rahoituksen loppuminen ovat katastrofeja, jotka voivat kohdata museon turvallisuussuunnitelmasta huolimatta.

Seminaari on avoin kaikille, mutta etenkin museoalan ammattilaisille, vaikuttajille ja opiskelijoille se antaa mahdollisuuden kokoontua yhteen pohtimaan ja keskustelemaan, miten museot voivat ennakoida ja ennaltaehkäistä näitä riskejä ja jos pahimmat skenaariot toteutuvat, kuinka museo voi niistä selvitä.

Aihetta käsitellään kahtena seminaaripäivänä luennoin, kommentein ja keskusteluin. Ensimmäisenä seminaaripäivänä Alvar Aalto –museolla järjestettävä iltatilaisuus tarjoaa osallistujille vapaamuotoisemman kohtaus- ja keskustelupaikan.

”Katastrofi – Museoiden uhkakuvia” on kolmastoista Diaario ry:n järjestämä seminaari. Aikaisempien vuosien tavoin se on maksuton. Viimeisimpien seminaarien aiheina ovat olleet museoiden tuotteistaminen ja markkinointi, tutkimus, tietoinen ja tahaton sensurointi, museologian opetuksen haasteet, rahoitus sekä museopedagogiikka. Osallistujia seminaareissa on ollut vuosittain 100–200.

Diaario ry on Jyväskylän yliopiston museologian opiskelijoiden ainejärjestö. Yhdistys on perustettu 18.4.1994 tukemaan jäsentensä opiskelumahdollisuuksia, yhteistoimintaa ja ammatillisia etuja sekä vaikuttamaan museologian opetukseen ja kulttuuripolitiikkaan.


 

 
 
XIII valtakunnallinen museologian seminaari 12.- 13.3. 2009 Jyväskylä